LOMÉ - Enkele West-Afrikaanse landen hebben hun sancties tegen Togo opgeheven nadat president Faure Gnassingbé van Togo vrijdag zijn aftreden bekend had gemaakt, drie weken nadat het leger hem tot opvolger van zijn overleden vader Gnassingbé Eyadéma had gebombardeerd.
Een wapenembargo en een reisverbod voor Togolese functionarissen vervallen onmiddellijk, zei de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) vrijdagavond. Het aftreden van Gnassingbé zal volgens het regionale blok helpen Togo ,,stabiel, democratisch en welvarend'' te maken.

De Afrikaanse Unie, die eerder vrijdag de druk op Gnassingbé had verhoogd door de sancties van de ECOWAS over te nemen, toonde zich zaterdag eveneens verheugd over diens vertrek. Of de AU de sancties nu ook zal laten vallen is nog niet duidelijk.

Gnassingbé maakte zijn aftreden bekend nadat hij de presidentskandidatuur van de regeringspartij had aanvaard voor de verkiezingen van half april. Hij schreef die op 18 februari uit onder druk van de zware kritiek die zijn machtsovername zowel in Togo als in de rest van Afrika had gewekt.

,,Ik heb besloten af te treden als president in het belang van Togo'', zei Gnassingbé voor de radio. Op een speciale parlementszitting werd vervolgens plaatsvervangend parlementsvoorzitter Bonfoh Abbass tot interim-president benoemd.

Volgens de Togolese grondwet had de op 5 februari overleden Eyadéma, die 38 jaar heerste, vervangen moeten worden door de parlementsvoorzitter. Om de door het leger naar voren geschoven Gnassingbé te kunnen benoemen voerde het parlement in allerijl een grondwetswijziging door. Toen Eyadéma overleed was de parlementsvoorzitter, Fambare Natchaba, in het buitenland. Hij heeft geen toestemming gekregen om terug te komen.

De machtsovername van Gnassingbé op 5 februari leidde tot protestbetogingen in de hoofdstad Lomé, waarbij de ordetroepen enkele malen slaags raakten met betogers en vier betogers om het leven kwamen. Na het nieuws van zijn aftreden bleef het rustig in Lomé.