De Spanjaard Rafael Nadal werd dinsdag door de Brit Andy Murray uitgeschakeld in de kwartfinales van de Australian Open en dat zal zijn gevolgen hebben voor de komende ATP-ranking, die maandag gepubliceerd wordt.
Door zijn opgave tegen Murray verliest Nadal immers het merendeel van de 2000 punten die hij vorig jaar verdiende als winnaar van de Australian Open. Daardoor wordt Nadal al zeker voorbijgestoken door de Serviër Novak Djokovic en tuimelt hij sowieso uit de top twee van het mannentennis. Als Andy Murray de finale haalt, steekt ook hij Nadal voorbij en moet de Spanjaard genoegen nemen met de vierde stek.

Een zware dobber voor Nadal want hij staat al sinds 25 juli 2005 steevast in de top twee, met uitzondering van drie weken in augustus 2009, toen Murray hem even voorbijstak. Vanaf 18 augustus 2008 tot 6 juli 2009 voerde Nadal de ranking zelfs aan.

Djokovic kan nog het nummer één van de wereld worden. Dan moet hij woensdag om te beginnen zijn kwartfinale tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga winnen en daarna ook de toernooiwinst op zak steken. Bovendien moet Roger Federer, de huidige nummer één, zijn kwartfinale tegen Nikolay Davydenko verliezen.