Dinsdag in in het Nederlandse Wernout de Nederlandse procontinentale wielerploeg Vacansoleil voorgesteld. De formatie hoopt dit jaar voor het eerst aan de Tour de France te mogen deelnemen.
Vacansoleil trok onder andere de Franse broers Romain en Brice Feillu aan, die na het verdwijnen van Agritubel op de markt waren gekomen. In de ogen van de ploegleiding zou een Tour zonder beide renners alvast ondenkbaar zijn. Romain droeg in 2008 een dag de gele trui en Brice won in 2009 een Pyreneeënrit.

Toch wordt deelname aan la Grande Boucle niet eenvoudig, aangezien zestien ProTourteams al zeker zijn van hun Tourticket en voor de overige vier tot zes vrije plaatsen een pak ploegen in aanmerking komen. Zo zijn er onder andere RadioShack (Armstrong), Sky (Wiggins), BMC (Evans), Cervelo (Haussler), Skil, Katusha en Garmin.

"Als we mogen deelnemen, wordt het met ambities, aangezien Romain kans maakt op de groene trui en Brice elke nacht van de bolletjestrui droomt", verduidelijkte sportdirecteur Hilaire Van Der Schueren.

In de klassiekers rekent Vacansoleil voornamelijk op Björn Leukemans (achtste in de vorige Ronde van Vlaanderen), de Nederlander Matthé Pronk en de Italiaan Matteo Carrara.

Naast Leukemans heeft Vacansoleil met Gorik Gardeyn en Frederik Veuchelen nog twee Belgen in de gelederen.