De 76-jarige grootvader die maandagavond in Dilbeek zijn kleinzoon heeft doodgeschoten toen deze laatste met volle geweld zijn woning was binnengedrongen, is door de Brusselse onderzoeksrechter in verdenking gesteld, maar na verhoor weer vrijgelaten. Het gerecht beticht Philippe S. van het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen op kleinzoon Michaël (24) met diens dood tot gevolg, maar zonder dat de grootvader de jongeman heeft willen doden.
De bejaarde zou zijn kleinzoon hebben neergeschoten toen die bij hem was ingebroken. De jongeman kreeg drie kogels in het lichaam en overleed later in het ziekenhuis, zo meldt het Brusselse parket.

Het incident deed zich maandagavond voor in de straat Kleiveld in Schepdaal. De bejaarde man, Philippe S., zat naar de televisie te kijken toen Michaël S. gemaskerd en gewapend met een rioolrooster een schuifraam aan diggelen sloeg van het huis van zijn grootvader. Onmiddellijk daarna volgde een tweede klap, deze keer van het raam van de toegangsdeur.

Vervolgens zag de bejaarde zijn kleinzoon Michaël S. De twintiger droeg een nylonkous over het hoofd en kwam met een rioolrooster op zijn grootvader af. Volgens grootvader Philippe was Michaël van plan om hem het hoofd met het zware rooster in te slaan.

De grootvader greep naar een pistool en schoot er vijf kogels mee af in de richting van zijn aanstormende kleinzoon. Deze laatste zeeg zwaargewond neer.

Vervolgens stapte de 76-jarige schutter naar buren om ze te vragen de politie en een ziekenwagen te bellen. Michaël S. werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij rond 21.15 uur overleed.

Klaarblijkelijk vindt de onderzoeksrechter dat de reactie van de bedreigde grootvader in de richting gaat van wettige zelfverdediging, maar dat bijvoorbeeld het schot in de knie om de al getroffen jongeman te immobiliseren, er net te veel aan was. Anderzijds is het weinig waarschijnlijk dat de bejaarde man zich zal onttrekken aan de verdere gang van het onderzoek of bewijzen zal verdoezelen. De grootvader is in verdenking gesteld, maar niet aangehouden.

Zowel Philippe S. als Michaël S. zijn bekend bij het gerecht. Grootvader Philippe S. werd in 1987 veroordeeld voor slagen en verwondingen. Kleinzoon Michaël S. liep in 2009 een veroordeling op wegens diefstal. De laatste maanden liep er ook een onderzoek naar de jongeman voor zedenfeiten en waren er verschillende politietussenkomsten voor drugsfeiten, oplichting, diefstal, diefstal met geweld en belaging.