Grillige Henin naar halve finale tegen Zheng
Foto: ap
Justine Henin won haar kwartfinale tegen Nadia Petrova (7-6, 7-5), maar het was een draak van een match. Het opslagwapen van de Russische sputterde en Justine Henin was zeer onregelmatig. 'Ik had het lastig om me aan te passen aan een middagmatch na twee avondmatchen', aldus Henin.
'Bovendien was dit mijn eerste match in Australië in de zon. Mijn energiepeil was zeer wisselvallig, maar op de beslissende momenten - in de tiebreak en bij 5-5 in de tweede set - speelde ik mijn beste tennis. De goeie kant van zo'n vroege wedstrijd is dat ik nu twee goeie nachten krijg om te recupereren voor de halve finale.'

Daarin wacht de Chinese Jie Zheng (WTA35) die twee jaar geleden al de halve finale van Wimbledon haalde. In de kwartfinale hier schakelde ze Maria Kirilenko uit met 6-1, 6-3. Henin speelde in haar carrière nog maar één keer tegen Zheng. In 2005 klopte de Waalse de Chinese op het tornooi van het Canadese Toronto (hardcourt) met 6-2 en 6-4.

'Droom blijft duren'

'De droom blijft duren', reageerde Henin opgelucht na haar zege. 'Ik ben blij dat ik deze wedstrijd in twee sets heb kunnen beslechten, want de laatste dagen waren op fysiek vlak niet makkelijk. Zelfs al ben ik wat ouder geworden, toch blijft die ’fighting spirit’ aanwezig. Dit is allemaal zo veel meer dan ik had durven dromen, maar het tornooi is nog niet gedaan. Ik heb niets te bewijzen'.

Henin noemde de overwinning van Kim Clijsters in de US Open enkele weken na haar comeback een motivatie. 'Ik bewonder wat ze heeft gedaan, want dat was niet eenvoudig. Dat motiveert me. Het is een droom om dat ook te doen.' Petrova kon na haar nederlaag enkel maar vaststellen dat de Waalse even sterk is als vroeger en 'misschien nog sterker'.

Wildcard

'Henin is overigens nog maar de derde tennisster in de WTA-geschiedenis die het met een wildcard tot de halve finales van een grandslamtornooi weet te schoppen. Haar voorgangers waren niemand minder dan Kim Clijsters, die in 2009 de US Open won, en uitgerekend Jie Zheng, die in 2008 met een wildcard de halve finales op Wimbledon bereikte.