300 nieuwe banen bij Volvo Truck
BRUSSEL - Volvo Europa Truck gaat voor zijn Gentse vestiging op zoek naar 300 tot 400 werknemers.
De fabriek in Oostakker nabij Gent moet op zoek naar extra personeel omdat de vraag naar vrachtwagens nog nooit zo hoog geweest is. De economie draait in de meeste Europese landen op volle toeren, waardoor de nood aan transportmiddelen sterk toeneemt. Daarom zullen er volgend jaar bij Volvo Europa Truck in Gent extra vrachtwagens van de band rollen.

Hoeveel dat er precies zullen zijn, staat volgens de directie nog niet helemaal vast. ,,Om een nachtploeg te bemannen gaan we alvast op zoek naar 300 nieuwe werknemers'', zegt de woordvoerster Vera Bostijn. ,,Maar het kan ook zijn dat we 400 werknemers nodig hebben.''

Een deel van de nieuwe werknemers zal een vast contract aangeboden krijgen, maar een deel zal ook tewerkgesteld worden met tijdelijke en interimcontracten. ,,Zo behouden we onze flexibiliteit om pieken en eventueel dalen in de vraag op te vangen'', zegt Bostijn.

De nieuwe werknemers komen in principe in de nachtploeg terecht. Bij Volvo Europa Truck werd tot nog toe enkel overdag gewerkt. Een aantal nieuwelingen zal ook gaatjes opvullen in de dagploegen, want de huidige werknemers krijgen ook de mogelijkheid om voor de nacht te kiezen. Hoelang die nachtploeg zal blijven bestaan, is trouwens nog niet bekend. ,,De productie voor 2007 en 2008 ziet er alvast veelbelovend uit'', zegt Bostijn.

Ze beseft dat de zoektocht naar de werknemers niet eenvoudig zal zijn. Volvo Cars had een aantal jaren geleden ook de grootste moeite om in het Gentse een groot aantal vacatures op te vullen. ,,De beslissing is nog maar pas genomen, we gaan nu bekijken hoe die aanwerving het meest efficiënt kan gebeuren.''

In 2005 rolden er in Gent 30.377 vrachtwagens van de band. Precieze cijfers voor vorig jaar heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt, maar volgens de bonden zouden in Gent vorig jaar 35.000 vrachtwagens geproduceerd zijn. Dat is een nieuw record. In vakbondskringen circuleert voor dit jaar een productiecijfer van 42.000 stuks.

De Gentse vestiging is uniek omdat er zowel middelzware als zware vrachtwagens gebouwd worden. Met de middelzware vrachtwagens bedient Volvo Europa Truck in Gent de hele wereld. De zware vrachtwagens die in Gent van de band rollen, zijn voornamelijk bestemd voor de Centraal- en Zuid-Europese markt. De Noord- en West-Europese markt neemt de Zweedse vestiging voor haar rekening.

De bonden zijn wel vol lof voor de inspanningen die de Gentse directie geleverd heeft om de extra productie naar Gent te halen. ,,Het zijn zij die de extra productie wisten aan te trekken zodat er nu een nachtploeg kan starten'', zegt Dany Clevers van het ACV. De komende weken zitten de directie en de vakbonden rond de tafel om het sociale luik voor het nachtpersoneel op papier te zetten.

Volvo Europa Truck is een onderdeel van het Zweedse Volvo-concern. Naast Volvo zitten in die groep ook de vrachtwagens van het merk Renault en Mack. Volvo Europa Truck heeft niets te maken met het eveneens Gentse Volvo Cars. Het is de Amerikaanse autobouwer Ford die dit Volvo-merk in portefeuille heeft.