Het Vaticaan herbekijkt de veiligheidsmaatregelen rond de paus nadat een vrouw de kerkvorst net voor de middernachtmis tegen de grond trok.
Paus Benedictus XVI (82) was donderdagnacht op weg naar het altaar van de Sint-pietersbasiliek toen Susanna Maiolo (25) over een lage schutting sprong, de kerkvorst bij bij de borst greep en neertrok. Meteen konden de ordediensten de vrouw van de paus wegtrekken.

De vrouw heet Susanna Maiolo en heeft een dubbele nationaliteit: Italiaans en Zwitsers. Vorig jaar had ze al eens geprobeerd bij de paus te geraken. Naar eigen zeggen wil ze hem alleen maar eens omhelzen. Het Vaticaan liet weten dat Maiolo psychische problemen heeft en daarom in het ziekenhuis is opgenomen. Ze was niet gewapend toen ze op de paus afging.

Meteen na het incident was paus Benedictus direct weer ter been. Hij kon zonder problemen de middernachtmis opdragen. Een Duitse bisschop is met een zware beenbreuk naar het ziekenhuis afgevoerd.

Dags na het incident verscheen de paus op het balkon van de Sint-pietersbasiliek voor de zegen Urbi et orbi. Op geen enkel moment verwees hij naar het incident.

Bronnen binnen het Vaticaan zeggen dat de veiligheidsvoorzieningen rond de paus worden herbekeken. De Franse kardinaal Paul Poupard, die donderdagnacht vlakbij de paus stond, zegt dat het wel degelijk om een aanslag op de paus ging.