De chauffeurs van stelplaats Gentbrugge leggen zaterdag het werk neer, waardoor het bus- en tramverkeer in het centrum van Gent verstoord kan zijn. Hoe zwaar de dienstverlening in Gent zaterdag verstoord zal zijn, is momenteel moeilijk in te schatten, aldus Isabelle Colbrandt, woordvoerster van De Lijn Oost-Vlaanderen.
De stakingsaanzegging gaat enkel uit van ACOD en De Lijn kreeg nog geen bevestiging dat de andere vakbonden ook meedoen. 'Het zal een beetje afwachten zijn hoeveel werkwilligen er komen opdagen', aldus Colbrandt. De socialistische vakbond voorspelt heel wat problemen met de dienstregeling.

Reden voor de sociale onrust is een nieuw systeem, waarbij de chauffeurs twee vakantiedagen voor 2010 ter beschikking moeten stellen van de mensen die de planning opstellen. Die vakantiedagen kunnen ze dus zelf niet plannen. Dat moet een constante dienstverlening garanderen, en vermijden dat chauffeurs onderling shiften wisselen. Volgens Colbrandt gebeurt dit echter zoveel mogelijk in overleg met de chauffeurs zelf.

Colbrandt benadrukt dat het personeel in de rest van Oost-Vlaanderen wel tevreden is met het nieuwe systeem, omdat er op veel plaatsen eerder vier vakantiedagen ter beschikking moesten worden gesteld.