Egypte wil copyright op zijn piramides
Egypte wil een wettelijk copyright op zijn archeologisch patrimonium invoeren. Door de wet kunnen schadevergoedingen gevraagd worden aan makers van reproducties van piramides, van de sfinks en de oude Egyptische monumenten.
Volgens Zahi Hawass, de algemeen-secretaris van de Hoge Raad van Antiquiteiten, is de maatregel gerechtvaardigd omdat er dringend nood is aan financiële middelen om de archeologische sites en monumenten te onderhouden.

'De nieuwe wet zal de duplicatie van historische Egyptische monumenten volledig verbieden', verklaarde hij en voegde eraan toe dat de wet een internationale draagkracht zal hebben.

Het parlement onderzoekt binnenkort een wetsontwerp van de regering in die zin, liet het hoofd van de Egyptische Antiquiteiten nog weten.

De maatregel zou evenwel niet de Egyptische ambachtsmannen treffen. Enkel Egypte heeft de legitieme reproductierechten van zijn monumenten, zo luidt het. Om artiesten niet te verhinderen zich te inspireren op de Egyptische kunst, heeft de wet ook slechts betrekking op exacte reproducties.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in