Een Brits parlementslid heeft de kerstnacht in Londen doorgebracht onder de blote hemel. Hij wilde daarmee de aandacht vestigen op het probleem van de daklozen.
Grant Shapps van de conservatieve oppositie werd in de wijk Victoria in het centrum van Londen gewekt door een regenbui. 'Men had mij gewaarschuwd dat het ergste niet de koude, maar wel de vochtigheid is', zo zei hij en benadrukte dat deze ervaring hem het harde bestaan van de daklozen beter doet begrijpen.

De belangrijkste les die Shapps er voor zichzelf uittrok, is hoe kwetsbaar een dakloze zich op straat voelt, zo zei hij.

Volgens het parlementslid zijn er drie keer meer daklozen dan de 498 die in de officiële statistieken staan. Hij wees er ook op dat 130.000 kinderen deze Kerst zonder familie doorbrengen.

Shapps pleit dan ook voor de constructie van meer woningen aan lage huurprijzen en wil de aandacht vestigen op de schuldproblematiek bij gezinnen.

De Britse minister van Huisvesting Ian Wright gaf te kennen dat de regering het aantal daklozen al met een derde heeft verminderd in vergelijking met 2002 en dat er investeringen zijn gebeurd om hen beter op te vangen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in