Dit wordt duurder in 2008
Vanaf 1 januari zal onze factuur voor elektriciteit en gas gevoelig stijgen. Ook bouwen en een doktersbezoek wordt duurder. Een overzichtje van enkele veranderingen.
Hogere energiefactuur

De factuur voor elektriciteit en gas van de Belgische gezinnen zal in 2008 gevoelig stijgen: tot 30 euro voor stroom en tot 75 euro voor gas. Reden is de gevoelige stijging van de distributienettarieven, zo zegt de federale regulator CREG. Het resultaat voor de huishoudelijke verbruikers in Vlaanderen en Wallonië zal zijn dat de elektriciteitsfactuur zal stijgen met 20 à 30 euro en de aardgasfactuur met 65 à 75 euro. In Brussel zal de impact beperkt zijn tot 10 euro en enkel voor elektriciteit.

Enkele banken verhogen tarieven

Een deel van de klanten van Fortis en Dexia betaalt vanaf 1 januari meer als ze geld afhalen bij geldautomaten van andere banken. Vooral klanten die opteren voor de goedkoopste formules, bijvoorbeeld een gewone zichtrekening met betaalkaart, krijgen kosten aangerekend. Beide banken gaan ook de tarieven voor het beheer van de zichtrekening verhogen. KBC wijzigt zijn tarieven niet, ING heeft haar nieuwe tarieven nog niet bekend gemaakt.

Bouwen wordt weer duurder

Op 1 januari stijgen talrijke bouwmaterialen drastisch in prijs en dat zullen ook de bouwers en verbouwers voelen. Elke eerste januari worden een aantal bouwmaterialen duurder. Dit jaar zou het echter gaan om heel wat meer materialen en de prijzen stijgen meer dan anders. Zo stijgt de prijs van betonproducten met 8 procent. Isolatiemateriaal wordt 6 procent duurder, inox en staal 5 procent en PVC 3 tot 4 procent.

Doktersbezoek wordt duurder

Vanaf 1 januari 2008 wordt een doktersbezoek duurder. De meeste honoraria stijgen lichtjes, maar de terugbetaling door het ziekenfonds gaat evenredig omhoog. Huisartsen die beschikken over een avondconsultatie en die dat melden aan de lokale wachtdiensten, mogen vanaf juli 2008 na 18.00 uur twee euro extra aanrekenen. Dat zou neerkomen op 23,5 euro, aangezien de gewone consultatie vanaf 1 januari 21,5 euro zal kosten, wat neerkomt op iets meer dan de gewone indexering. Belangrijk is wel dat voor patiënten die hun globaal medisch dossier bij die huisarts hebben, die twee euro wordt terugbetaald.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in