Turkse vliegtuigen bombarderen opnieuw noorden van Irak
Turkse vliegtuigen hebben dinsdag opnieuw dorpen gebombardeerd in de autonome regio Koerdistan, in het noorden van Irak. Er vielen dit keer geen slachtoffers, aldus een verantwoordelijke van de Koerdische peshmerga.
De bombardementen gebeurden in een bergachtige regio in het uiterste noordoosten van Irak, aan de grenzen met Iran en Turkije. Ze duurden volgens de verantwoordelijke van de Koerdische veiligheidstroepen een tiental minuten.

De afgelopen tien dagen zouden er in het noorden van Irak al tussen de 150 en 175 Koerdische rebellen gedood zijn. Dat zijn cijfers van het Turkse leger.

Op 16 december voerden de Turken raids uit op het massief van Qandil, een bergachtig gebied in Iraaks Koerdistan waar zich het hoofdkwartier van 3.500 rebellen bevindt. Zij gebruiken de regio als uitvalsbasis voor hun acties tegen Turkije.

'Bij dit cijfer wordt geen rekening gehouden met de terroristen die omkwamen toen hun woningen instortten ten gevolge van de bombardementen', aldus het leger.

Het Turkse leger voerde sinds begin december verschillende luchtoperaties uit tegen stellingen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Die strijdt sinds 1984 tegen de regering in Ankara.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in