Paus vraagt vrede en stelt geweld aan de kaak
Paus Benedictus XVI heeft dinsdag opgeroepen tot vrede en gerechtigheid in de wereld, van Darfoer tot Sri Lanka en 'specifiek voor Irak, Libanon en het Heilige Land'. Hij stelde in zijn traditionele kersttoespraak het terrorisme en het geweld aan de kaak waarvan 'vrouwen en kinderen' het slachtoffer zijn.
De kerkvorst overliep voor tienduizenden gelovigen en toeristen op het Sint-Pietersplein in Rome de belangrijkste conflicthaarden, maar vroeg ook aandacht voor 'vergeten crisissituaties'.

De traditionele zegen 'Urbi et Orbi', voor de stad en de wereld, werd uitgezonden in bijna zestig landen door een honderdtal televisiezenders. Benedictus sprak zijn kerstwensen uit in 63 talen.

Aandacht voor de naaste en het milieu

In zijn homilie van vannacht tijdens de kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek, gooide Benedictus XVI het over een andere boeg. Daar kloeg hij het 'misbruik van de grondstoffen zonder enige behoedzaamheid' aan. Hij riep de gelovigen ook op om 'tijd te schenken' aan wie hulp nodig heeft.

De paus sprak over 'de staat waarin de aarde zich vandaag de dag bevindt, door het misbruik van haar grondstoffen en haar egoïstische uitbuiting zonder enige behoedzaamheid'.

Ook stelde Benedictus XVI zichzelf en de duizenden gelovigen in en rond de basiliek en aan de miljoenen anderen die de mis wereldwijd per televisie volgden, de vraag: 'Hebben wij tijd voor onze naaste die behoefte heeft aan ons woord, mijn woord, mijn genegenheid? Voor de lijdende mens die hulp nodig heeft? Voor de ontheemde of de vluchteling die asiel zoekt?'

De mens 'is zo met zichzelf bezig', aldus de paus, 'dat hij alle ruimte en alle tijd opeist voor zijn eigen zaken. Er blijft niets over voor de ander, voor de naaste, voor de arme, voor God.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in