De Franse journalist Gwen Le Gouil, die op 16 december in het noordoosten van Somalië ontvoerd werd, is maandag vrijgelaten, zo hebben hoge regeringsfunctionarissen van de semi-autonome regio Puntland bekendgemaakt. Volgens de functionarissen werden geen voorwaarden gekoppeld aan de vrijlating.
Le Gouil 'bevindt zich met de lokale autoriteiten en stamhoofden in een hotel in Bosasso (de economische hoofdstad van Puntland)', zei een topambtenaar van het ministerie van Informatie van Puntland.

De minister van Havens, Ahmed Said Nur, verklaarde: 'We maken officieel bekend dat de journalist zonder voorwaarden vrijgelaten is en dat geen losgeld werd betaald.' Parijs bevestigde de vrijlating in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gwen Le Gouil werd de dag na zijn aankomst in de haven van Bosasso ontvoerd door militieleden van een van de clans van de stad. Ze eisten losgeld voor zijn vrijlating.

De zelfstandige televisiejournalist wou een reportage maken over de smokkel van clandestiene migranten die, op zoek naar een beter leven, de Golf van Aden naar Jemen oversteken en daarbij hun leven riskeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in