Music For Life brengt meer dan twee miljoen euro op
Foto: rr
Na zes dagen overleven op sapjes verlieten even voor 6 uur de StuBru-presentatoren Tomas de Soete, Christophe Lambrecht en Peter Van de Veire het glazen huis in Leuven. De inzamelactie voor de Cambodjaanse slachtoffers van landmijnen bracht in totaal 2.419.426 EUR op
TV-figuur Marcel Vanthilt verzorgde samen met de drie hongerige radiopresentatoren de slotshow die deze avond live te volgen was op Eén en Studio Brussel.

De Soete, Lambrecht en Van de Veire werden de afgelopen dagen nauwlettend in de gaten gehouden door artsen van het Heilig-Hartziekenhuis in Leuven. Zes dagen verstoken blijven van vast voedsel leverde uiteindelijk weinig lichamelijke kwalen op. De drie verloren wel enkele kilo's. Het eerste wat ze zondagavond na het verlaten van hun glazen huis aten, was een appel.

Overheid verdubbelt bedrag

De actie ten voordele van het landmijnenprogramma van het Rode Kruis bracht eigenlijk 1.209.713 euro in het laatje. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht had zaterdag echter beloofd dat als de benefietactie aan een bedrag van minstens 700.000 euro zou geraken, de federale regering het uiteindelijke bedrag zou verdubbelen.

Initiatieven

Behalve de verzoeknummers dikten ook allerlei initiatieven de opbrengst aan. Zo konden luisteraars bieden voor een privé-thuisconcert van Hooverphonic of een etentje met Piet 'Ozark Henry' Goddaer in het restaurant van televisiekok Jeroen Meus. Radiomaker Otto-Jan Ham wandelde van Utrecht, waar de Nederlandse radio 3FM al enkele jaren een gelijkaardige actie organiseert, naar Leuven en zamelde onderweg gulle giften in.

De Standaard For Life

Ook de krant De Standaard draagde z'n steentje bij tot de actie. Op tweede kerstdag wordt paginagroot een foto afgedrukt die eerder deze week per opbod werd verkocht voor 10.000 EUR.

Omstreden cartoon

Internetveiler eBay liet eerder vandaag een originele cartoon van GAL die het tijdschrift Knack per opbod te koop had aangeboden voor van het net halen. eBay oordeelde dat de prent van de huistekenaar van Knack aanstootgevend is en legde de verkoop van de cartoon zondagmorgen stil. De tekening wordt nu via de website van Knack te koop aangeboden.

Het bedrag van 2.419.426 euro dat integraal naar het Rode Kruis gaat en hun projecten ten voordele van de slachtoffers van landmijnen, is een voorlopig totaal. De komende dagen en weken zal er nog geld binnenkomen.