Voorlopig geen verhoogde terreurdreiging
Voorlopig is er geen reden om het niveau van de terreurdreiging in ons land te verhogen. Dat blijkt na de eerste analyse van een dvd, die verschillende media gisteren ontvingen, waarin moslimterroristen met aanslagen in België dreigen. Dat meldt het Ocad, het Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging.
Het niveau van de dreiging in ons land blijft voorlopig op het laagste peil, niveau 1. Ter vergelijking: tijdens het alarm met Kerstmis vorig jaar stond het niveau van de dreiging op 4. Vandaag wordt het dreigingsniveau opnieuw geanalyseerd.

De speurders nemen de dvd's heel ernstig, maar uiteraard is het niet uitgesloten dat het om een ziekelijke grap gaat. Het is mogelijk dat de grappenmakers een bestaand filmpje van het internet hebben gehaald en er zelf een Nederlandse tekst bij verzonnen hebben. Maar zelfs dan is duidelijk dat de daders niet zomaar om het even wat schrijven.

'Het is de eerste keer dat we dergelijke filmpjes in ons land vinden', zegt Jaak Raes van het Crisiscentrum van de regering. 'Hoe nep de boodschap voor sommigen ook mag lijken, ze wordt toch ernstig genomen.'

De federale politie deed gisteren al een eerste analyse op de dvd's. Vandaag volgen er nog verdere stem- en lab-analyses.