Financieel-economisch team Obama zo goed als rond
Foto: afp
De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn financieel-economisch team zo goed als rond. Obama kiest voor Timothy Geithner als minster van Financiën. Geithners naam werd al enige dagen genoemd. Ook andere sleutelposten raken stilaan ingevuld.
Lawrence Summers, die onder president Bill Clinton minister van Financiën was, wordt directeur van de nationale economische raad. Verder komen er twee vrouwen in de financieel-economische vijfhoek. Christina Romer wordt voorzitter van de economische adviesraad en Melody Barnes is voorgedragen als directeur van de raad voor binnenlands beleid van het Witte Huis.

De laatste belangrijke voordracht die nog wordt verwacht is van Peter Orszag, de huidige directeur van het begrotingsbureau van het Congres, als begrotingsdirecteur van Obama.

Vertrouwen

De voordracht van Geithner wekt veel vertrouwen en leidde maandagavond tot euforie op de beurzen. Geithner is momenteel voorzitter van de federale bank van New York, en was nauw betrokken bij de financiële reddingsoperaties die de regering de afgelopen maanden afkondigde om de kredietcrisis het hoofd te bieden.

Geithner is een Azië-expert. Hij heeft Japans en Chinees gestudeerd, en heeft onder andere een graad in internationale Aziatische ecomische betrekkingen behaald aan de prestigieuze John Hopkins universititeit. Geithner heeft op verschillende plaatsen in de regio gewoond en gewerkt.