In de gevangenis van Dendermonde weigerden zo'n zestig gedetineerden rond 18 uur om terug te gaan naar hun cel. De opstand duurde zo'n anderhalf uur, daarna beëindigden de gevangenen hun actie.
De gevangenen weigerden na de wandeling rond 16 uur om opnieuw naar de cellen te gaan. 'Het ging om een zestigtal gedetineerden', zegt gevangenisdirecteur Roland Mertens. 'Ze eisten beter eten, de mogelijkheid om langer te telefoneren en meer wandelingen en ontspanningsmogelijkheden.'

'De gevangenen wensten niet te onderhandelen, waardoor we politie-interventie moesten vragen, vervolgt Mertens. De politie kwam ter plaatse, maar de agenten hebben niet moeten tussenkomen. Na een laatste waarschuwing gingen de gedetineerden vrijwillig terug naar hun cellen. 'Er is geen geweld gebruikt en er waren geen incidenten tussen bewakers en gevangenen', zegt Mertens.

De onrust heeft volgens de directie niets te maken met het overlijden deze week van een 19-jarige gevangene. De tiener, die in voorlopige hechtenis zat voor feiten van druggebruik, werd donderdag dood aangetroffen in zijn cel. Uit het onderzoek van de wetsgeneesheer bleek dat ging om een natuurlijk overlijden, aan een hartstilstand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig