De Georgische president Michail Saakasjvili is zondag afgetreden om zich kandidaat te kunnen stellen voor de vervroegde presidentsverkiezingen op 5 januari. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt.
De president heeft zijn bevoegdheden overgedragen aan parlementsvoorzitter Nino Boerdzjanadze, een naaste bondgenoot.

Het parlement keurde met 148 stemmen tegen 1 de datum van de vervroegde verkiezingen goed. 'Ik weet zeker dat 5 januari de geschiedenis ingaat als een grote stap voorwaarts' zei Saakasjvili zaterdagavond in een toespraak voor de televisie.

De president schreef vervroegde verkiezingen uit nadat de politie eerder deze maand met geweld betogingen van de oppositie in de hoofdstad Tbilisi had uiteengeslagen. Daarbij raakte honderden mensen gewond.

Het geweld kwam Saakasjvili op hevige kritiek uit het Westen te staan. Zondag werd er voor het eerst weer op grote schaal gedemonstreerd in Tbilisi. Zo'n dertigduizend mensen liepen in optocht naar het parlement.

De demonstranten eisten dat de uit de lucht gehaalde onafhankelijke tv-zender Imedi weer mag uitzenden. Imedi kreeg een uitzendverbod onder de noodtoestand die Saakasjvili op 7 november uitriep om een eind te maken aan de onrust in Tbilisi.

De noodtoestand werd na een week opgeheven, maar Imedi is nog altijd niet terug in de lucht. Naar het station is een onderzoek ingesteld, omdat het zou hebben opgeroepen tot het ten val brengen van de regering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig