Iljo Keisse en de Duitser Robert Bartko pakken de eindoverwinning in de Zesdaagse van Gent. Het Zwitserse duo Risi-Marvulli eindigen tweede, het Nederlandse team Slippens-Stam vervolledigt het podium.
Bijna heel de week speelden de koppels Bruno Risi-Franco Marvulli en Iljo Keisse-Robert Bartko haasje-over, met de Nederlanders Robert Slippens-Danny Stam rustig in hun slipstream. Uiteindelijk mochten deze drie teams ook de finale, de ploegkoers over een uur, in dezelfde ronde betwisten.

De Zwitsers stonden op dat ogenblik nog op kop met 377 punten. Het Duits-Belgische tweetal, Iljo Keisse-Robert Bartko, had net een puntje minder en de Nederlanders Robert Slippens-Danny Stam volgden op 72 punten.

De ploegkoers was nog geen drie minuten ver toen Risi-Marvulli op zoek gingen naar een winstronde. De tandem Keisse-Bartko kreeg het koppel Slippens-Stam in het wiel. Die drie teams zetten de rest van het pak meteen op een ronde. Vijf minuten later sprongen Risi-Marvulli opnieuw weg. Keisse-Bartko counterden na een tijdje, terwijl Slippens-Stam zich bleven schuilhouden in de groep.

Niet voor lang evenwel. Ook De Ketele-Villa posteerden zich in dezelfde ronde van de leiders. De Nederlanders Slippens-Stam versnelden na goed een kwartier wedstrijd opnieuw. De Zwitsers Risi-Marvulli sprongen netjes mee dus, moest het duo Keisse-Bartko opnieuw de kloof in hun eentje dichten.

Risi-Marvulli pakten samen met Slippens-Stam een winstronde en trokken daarna onmiddellijk opnieuw ten aanval. Keisse-Bartko en Slippens-Stam pareerden zodat weer drie ploegen in dezelfde ronde vertoefden. Slippens-Stam deden dit na 35 minuten over, waardoor ze voor even Keisse-Bartko en Risi-Marvulli achter zich hielden. Ook voor de vierde plaats werd er duchtig gestreden. Dit door de koppels de Ketele-Villa en Beikirch-Mohs.

Kuipke ontploft

De drie teams die het klassement aanvoerden begonnen de laatste vijftig toertjes in dezelfde ronde. Het koppel Risi-Marvulli pakte de eerste punten in de tussensprint en verstevigde zo hun koppositie. De volgende tussenspurt was opnieuw voor de Zwitsers. Slippens-Stam muisden er net daarna vanonder op zoek naar een winstronde. Ze slaagden daar niet in, al duurde het wel een hele poos voordat de Nederlanders opnieuw tot de orde werden geroepen. De derde sprint werd opnieuw gewonnen door de Zwitsers.

Het sein voor Keisse-Bartko om alles of niets te spelen en aan te vallen. Het Kuipke ontplofte op elf ronden van het einde wanneer publiekslieveling Iljo Keisse met zijn ploegmakker Robert Bartko een winstronde pakten. Keisse won ook de eindsprint en werd samen met de Duitser van het volgelopen Kuipke getrakteerd op een staande ovatie.

Deze zesdaagse was de eerste in het Kuipke na het tragische ongeval, vorig jaar, met de Spaanse wereldkampioen Isaac Galvez.

De eindstand van de 67ste Zesdaagse van Gent

1. Iljo Keisse - Robert Bartko (Dui) 402 punten

op 1 ronde
2. Bruno Risi (Zwi) - Franco Marvulli (Zwi) 407
3. Robert Slippens (Ned) - Danny Stam (Ned) 317

op 8 ronden
4. Kenny De Ketele - Marco Villa (Ita) 244
5. Andreas Beikirch (Dui) - Erik Mohs (Dui) 216

op 15 ronden
6. Tim Mertens - Andreas Muller (Dui) 136

op 24 ronden
7. Luke Roberts (Aus) - Marc Hester (Den) 203

op 26 ronden 8. Dimitri De Fauw - Alexander Aeschbach (Zwi) 285 op 33 ronden
9. Petr Lazar (Tsj) - Alois Kankovsky (Tsj) 178

op 39 ronden
10. Bradley Wiggins (GBr) - Mark Cavendish (GBr) 172

op 46 ronden
11. Nicky Cocquyt - Steven De Neef 109

op 48 ronden
12. Wim Stroetinga (Ned) - Matthe Pronk (Ned) 136

op 82 ronden
13. Steve Schets - Ingmar De Poortere 140

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig