De Rode Duivels staan opnieuw voor een loodzware WK-campagne. De loting leverde een groep op die moeilijker is dan ze lijkt. Wellicht wordt het een duel met Turkije voor de tweede plaats.
Het WK 2010 is afgetrapt met een vlekkeloze show vol muziek, dans en kleur. De eerste grote test voor Zuid-Afrika werd alleen ontsierd door de moord op een Oostenrijkse toerist in de buurt van Durban.

De loting in het ICC verliep heel wat vreedzamer. Op het eerste gezicht lijkt groep 5 met Spanje, Turkije, Bosnië-Herzegovina, Armenië en Estland niet onoverkomelijk. Dat dachten we vier jaar geleden echter ook. Deze poule is duidelijk lastiger dan deze van Euro 2008, waar alleen Portugal er op papier bovenuitstak.

De komende opdracht heeft nogal wat gemeen met die van het vorige WK. Met Aimé Anthuenis aan het roer eindigde België slechts vierde: achter Spanje en Servië, toen nog met Montenegro, maar ook achter Bosnië-Herzegovina. Twee van deze drie zijn er dus opnieuw bij en Turkije mag in de eindstand tussen Spanje en Bosnië worden verwacht.

Spanje (4de op de Fifa-ranking) is uiteraard topfavoriet en ontbreekt al decennia niet meer op een eindronde, maar presteert in de kwalificatiewedstrijden zelden overtuigend. Voor het WK 2006 waren Raul en co te sterk (2–0 en 0–2), maar het Spaanse voetbal ligt de Rode Duivels. De tijd dat België sterker was in een eindronde (EK '80 en WK '86) dateert echter van lang geleden.

De Rode Duivels zullen zich wellicht vooral op Turkije (16de op de wereldranking) moeten focussen. In de aanloop naar het WK '98 werd twee keer gewonnen (2–1 en een indrukwekkende 1–3 in het Ali Sami Yen-stadion), maar ook dat zijn lang vervlogen tijden. Ons land was op Euro 2000 kansloos (0–2), maar speelde vorig jaar vriendschappelijk gelijk tegen de Turken (1–1). De nederlaag van Club Brugge, vorig seizoen tegen Besiktas, en de uitschakeling van Anderlecht, door Fenerbahçe, in de Europese bekers laten echter niet veel hoopvols verwachten.

Bosnië-Herzegovina (51ste op de ranking) is bovendien een gevaarlijke klant. In de voorronde van het WK 2006 werd thuis overtuigend met 4–1 gewonnen, maar in Zenica werd de laatste kruimel hoop zo goed als verkwanseld (1–0).

Ook de twee andere teams mogen niet worden onderschat. Tegen Armenië (106de) en Estland (123ste) werd tot nu toe telkens gewonnen, maar heel veel overschot was er niet. Estland werd in Euro 2004 met 0–1 en 2–0 bedwongen. Armenië verloor zowel in de voorronde van het EK '96 (2–0, 0–2) als in de aanloop naar Euro 2004 (0–1 en 3–0).

Tragikomisch is dat de Rode Duivels misschien beter niet in de derde pot waren terecht gekomen. Slovakije zal niet langer treuren dat het door België werd gepasseerd, want een reeks met Tsjechië, Polen en Noord-Ierland lijkt heel open.

De loting had echter ook zwaarder kunnen uitvallen voor de Rode Duivels. Vooral groep 4 met Duitsland en Rusland en groep 6 met Kroatië en Engeland hadden nog meer problemen kunnen opleveren.

Er is ook een positieve kant aan deze loting. Financieel zit de bond goed. Spanje is een grote naam en ook Turkije laat het Koning Boudewijnstadion vollopen.

De kalendervergadering van de kwalificatieronde wordt op 21 december in Barcelona gehouden. België heeft dan heel specifieke wensen. 'In de twee vorige campagnes zijn we thuis tegen een mindere ploeg begonnen', aldus bondsvoorzitter François De Keersmaecker. 'Telkens met een teleurstellend resultaat, waardoor we van bij het begin achter de feiten moesten aanlopen. Dit keer willen we zo laat mogelijk starten en uit bij een sterke ploeg, zodat we niet al uitgeschakeld zijn als we verliezen. Dat past ook in het programma van de olympische ploeg.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig