Aan het Koningin Maria Hendrikaplein in Gent is om 15.25 uur de voorste toren van het voormalige postgebouw Gent X gesloopt. Dat gebeurde met behulp van springstoffen. Vorig weekend werd de achterste toren al neergehaald. Deze keer zullen de opruimingswerken iets langer duren, zegt communicatieverantwoordelijke Greet Riebbels.
De sloop past in het Project Gent Sint-Pieters, dat het station en zijn omgeving tegen 2015 nog beter toegankelijk moet maken.

Het voormalige sorteercentrum Gent X werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuw busstation met een uitgebreide capaciteit. Onder het busstation komt een nieuwe Kiss and Ride-zone en een groot aantal fietsrekken. Nog dieper onder de grond plant de NMBS een deel van de ondergrondse autoparking.

Na de geslaagde eerste explosie op 17 november werden enkele kleine wijzigingen aangebracht. De testexplosie werd geschrapt, en de brandweer stemde het preventieve waterscherm beter af op de windrichting.

Het infopunt Project Gent Sint-Pieters vroeg buurtbewoners opnieuw om ramen en deuren gesloten te houden, en geen auto's te parkeren op de Koningin Fabiolalaan. Er was ook geen gevaar voor de omgeving, omdat alle huizen en handelszaken zich buiten de veiligheidsperimeter bevonden.

De politie liet geen verkeer toe op het eerste stuk van de Koningin Fabiolalaan. De trams en bussen van De Lijn mochten evenmin door de tunnel aan het Maria Hendrikaplein en door de Voskenstunnel rijden.

Puin op perron

De tweede ontploffing verliep enigszins anders, zegt Riebbels. 'Ondanks een geslaagde detonatie is de liftkoker bovenop het ineengevallen gebouw terechtgekomen. De breekkranen zullen daarom ditmaal wat meer werk hebben. Er is ook puin op het eerste perron gevallen, maar de bovenleiding werd niet geraakt.'

Het treinverkeer werd niet gehinderd door de sloopoperatie. Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, stelde uit voorzorg de perrons dichtst bij het postgebouw buiten gebruik.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig