GIETEN - Niels Albert (Palmans Cras) heeft de Superprestigeveldrit in het Nederlandse Gieten gewonnen, de vierde manche van het seizoen. Voor de 21-jarige Albert was het zijn eerste overwinning in de Superprestige in zijn carrière.
Sven Nys, de winnaar van de voorbije 13 SP-manches, werd tweede, zijn Nederlandse ploegmaat Lars Boom (Rabobank) kwam als derde over de streep.

Albert zag zijn kans in Gieten aangezien hij zoals de anderen een dag eerder niet gereden had in Koksijde. Zo kon hij de koers hard te maken van bij de start. Een koers die ook ongenadig zwaar gemaakt werd door het ijzig koude en bijzonder natte weer.

Een ideale kans om van bij het begin toe te slaan, moet Albert gedacht hebben en hij probeerde het ook. In de tweede van de negen af te leggen ronden zette hij aan en enkel Sven Nys en Lars Boom konden mee. Bart Wellens, Zdenek Stybar en Radomir Simunek konden niet meer bijbenen.

Albert was niet opgezet met een kopgroep van drie. Nadat Nys een keer doorgetrokken had, ging hij even fors naar de kop in de derde ronde. Gevolg: Boom sneuvelde. En nog was de jongste van de Belgische tenoren niet tevreden.

In de vierde ronde liet hij ook Nys ter plaatse. Zijn solotocht naar de overwinning kon beginnen. Want wat Nys en Boom in de achtervolging ook nog probeerden, ze kregen de leider niet meer te pakken.

Albert op een en Nys op twee na een vinnige spurt tegen Boom. Bart Wellens was als vierde de enige die de schade nog een beetje kon beperken. De Belgische kampioen finishte op veertig seconden van Albert. De rest verloor anderhalve minuut en meer. Vooral Richard Groenendaal, tiende, en wereldkampioen Erwin Vervecken, elfde, maakten een slechte beurt.

In het klassement vergroot Nys na vier wedstrijden zijn voorspong op Wellens tot acht punten. Stybar volgt al op veertien punten en Albert is opgeklommen naar plaats vier met een achterstand van 23 punten op Nys. Als gevolg van het Europese kampioenschap moest hij wel de wedstrijd in Hamme-Zogge missen.

Panache

Maar daar treurt de kopman van Palmans-Cras niet meer om. 'Mijn eerste grote overwinning van het seizoen', lachte Albert. 'Een overwinning die er zat aan te komen. Want na een moeilijke periode als gevolg van valpartijen en ziekte was ik de laatste weken steeds beter aan het rijden. De kritiek van renners en publiek deerden me niet echt, maar ze prikkelde me wel om een keer toe te slaan.'

'Een dag na Koksijde leek me wel wat. Temeer daar het parcours van Gieten me op het lijf geschreven is. Ik won hier een keer als junior en drie keer als belofte. Dit is hier mijn vijfde overwinning op rij. Een overwinning die de nodige stress weg zal halen. Iedereen murw slaan met drie opeenvolgende aanvallen. Da's panache, niet?', besloot Albert.

Zoals hij groot is bij winst, zo was Sven Nys ook groot bij verlies. 'Ik moet geen verontschuldigingen zoeken', vertelde hij na de finish. 'Ik ben op mijn waarde geklopt. Niels heeft Koksijde niet gereden. Als een jongen met zo veel talent zo fris aan de start verschijnt, bestaat de kans dat dit gebeurt. Maar ik treur niet. Elk seizoen alle wedstrijden voor de Superprestige winnen, is niet mogelijk. Zelfs niet voor Sven Nys. Maar in het klassement doe ik alweer een gouden zaak. Een achtste eindoverwinning wenkt.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig