Ex-premier Sharif terug in Pakistan
Een medestander wacht Sharif op met vlag met een portret van de oud-president
De Pakistaanse oud-premier Nawaz Sharif is zondag na acht jaar ballingschap teruggekeerd in zijn land. Hij werd in Lahore, waar zijn vliegtuig geland is, toegejuicht door een grote menigte supporters.
Sharif en zijn broer werden door enthousiaste aanhangers op de schouders genomen. Daarna vertrok de oppositieleider naar een heiligdom in het centrum van de stad, gevolgd door tientallen auto's met supporters. 'Voor Pakistan geef ik mijn leven', zei Sharif op het vliegveld tegen journalisten.

De terugkeer van Sharif is een nieuwe tegenslag voor president generaal Pervez Musharraf, die steeds minder populair wordt sinds hij op 3 november de noodtoestand uitriep en duizenden tegenstanders liet arresteren, de media beperkingen oplegde en kritische leden van het hooggerechtshof ontsloeg.

Een mogelijke alliantie tussen Sharif en de eveneens kort geleden uit ballingschap teruggekeerde oud-premier Benazir Bhutto betekent een bedreiging voor de president.

Sharif zei dat zijn partij, de Moslimliga-N, een van de twee grootste oppositiepartijen van Pakistan, alleen aan de verkiezingen wil deelnemen als de noodtoestand wordt opgeheven. Daarnaast klinkt het dat een boycot er alleen komt in overleg met andere oppositiepartijen.

'De noodtoestand is niet bevorderlijk voor eerlijke en vrije verkiezingen', zei Sharif. 'Ik vind dat de Pakistaanse grondwet weer in werking moet worden gesteld. Ik ben voor het herstel van de rechtsstaat.'

De Moslimsliga-N liet weten dat Sharif zich maandag zal inschrijven voor deelname aan de parlementsverkiezingen, de laatste dag dat dit mogelijk is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig