Recept voor 'de perfecte glimlach' gevonden
Foto: © Photo News
Ook op zoek naar de perfecte glimlach? Dan biedt de Independent on Sunday daarvoor het recept, afkomstig van dure Amerikaanse specialisten. En niet alleen de kleur van de tanden, ook het tandvlees en de vorm van de lippen blijken een belangrijke rol bij de zoektocht naar de 'perfect smile'.
Het is dokter Nicholas Davis, van de Tandheelkundige faculteit aan de Loma Linda-universiteit in Californië, die in het vakblad Dental Clinics of North America uiteenzet wat er nodig is om echt indrukwekkend te kunnen (glim)lachen.

Om een lach te krijgen zoals zijn grote voorbeeld, het Amerikaanse icoon Jessica Simpson bijvoorbeeld. En simpel is dat niet, want 'om de ideale glimlach te creëren moeten allerhande factoren en dimensies in aanmerking worden genomen, waarbij naast de tanden ook de vorm van het gezicht, de lippen en het tandvlees van belang zijn'.

De kleur van de tanden is vanzelfsprekend van cruciaal belang, en hier waarschuwt Davis tegen een vaak gemaakte vergissing; de neiging om té wit te gaan. Dat is fout, want 'je moet streven naar een natuurlijke kleur, de tanden moeten net zo wit zijn als het oogwit, anders worden de tanden dominanter dan de ogen'.

De tanden dienen vanzelfspekend ook recht te staan, en eventuele 'herstelwerkzaamheden' mogen niet zichtbaar zijn. De boventanden moeten dominant zijn, de ondertanden discreet gedeeltelijk zichtbaar. Ook de verhouding tussen de kleine en de grotere tanden wordt nauwkeurig vastgelegd door dr. Davies, want die moet 61.8 procent bedragen. De breedte van de centrale boventanden mag niet meer dan 80 procent bedragen van de lengte en die moet op haar beurt 1/16de zijn van de lengte van het gezicht.

En het tandvlees? Ook belangrijk, of wat dacht u. Dat moet in elk geval niet te zichtbaar zijn, anders krijg je een 'paardenlach' en wat je toch toont dient een 'gezonde lichtroze kleur' te hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig