Reuzenstoeten erkend als cultureel werelderfgoed
Ook het Ros Beiaard is erkend. Foto: hda
BRUSSEL - De Unesco heeft vandaag de reuzenfiguren van de ommegangen in Dendermonde en Mechelen en van de Meiboomstoet in Brussel erkend als cultureel werelderfgoed. Ook het beroemde Ros Beiaard uit Dendermonde is erkend. Dat heeft het kabinet van Vlaams Cultuurminister Bert Anciaux bekendgemaakt.
De voordracht tot erkenning van de reuzenfiguren maakte deel uit van een dossier met reuzen en drakenfiguren uit ommegangen in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Ook de reuzen uit Waalse steden als Ath en Bergen en uit de Franse steden Kassel, Douai, Pézenas en Tarascon zijn erkend.

Een tweede dossier rond traditionele Vlaamse sporten zoals schieten op de staande en liggende wip haalde het niet.

De Gucht is 'bijzonder verheugd'

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is 'bijzonder verheugd' met de erkenning door de Unesco. ,,De stoeten hebben een eeuwenoude traditie en brengen ook nu nog iedere keer weer duizenden mensen aan het feesten,'' meldt de minister in een communiqué. ,,De blijk van erkenning door de Unesco zal ongetwijfeld bijdragen aan hun prestige en zal de toekomst van deze typisch volkse tradities veiligstellen.'' De Gucht vindt het een belangrijke opsteker voor de betrokken steden.