Dender pakt nu de volle buit in Jan Breydel
Foto: photo news
Het Jan Breydelstadion ligt Dender wel. Na het gelijkspel tegen Club, won de degradatiekandidaat met 1-2 van Cercle, onder meer door een heerlijke trap van Smajic. Cercle was buiten categorie voor rust, matig erna.
Cercle Brugge bracht heerlijk voetbal in het eerste half uur, maar toen de 1-1 van de Bosniër Smajic uit de lucht kwam vallen, verdween het vlotte aanvalsspel. Fred strafte de troepen van De Boeck helemaal af. Voor Dender, dat in vieze papieren kwam te zitten na een nul op negen, smoren de drie punten de crisis.

Dender miste nog steeds captain Steven De Petter, maar recupereerde in de defensie wel Neva. Dat zorgde voor meer stabiliteit achterin. Bij Cercle Brugge werd Stijn De Smet op het geschorstenbankje afgelost door Serebrennikov. Viane was nog niet klaar na zijn ontwricht kuitbeen. Glen De Boeck posteerde Thomas Buffel centraal, Stijn De Smet stond op rechts. De krachtverhoudingen werden snel duidelijk: Cercle monopoliseerde de bal, deed daar mooie dingen mee en bij Dender stonden ze met dichtgeknepen billen pal, bang om weer te flateren.

Al na zeven minuten zette Thomas Buffel Cercle op voorsprong met zijn tweede treffer van het seizoen. Dender verdedigde slecht uit na een Cercle-aanval en Buffel trapte in de linkerhoek binnen. De troepen van De Boeck demonstreerden hun technisch overwicht met knappe combinaties en acties, terwijl er uitstekend in blok werd verdedigd. Na een hakje van Iachtchouck bereikte Nyoni De Sutter, die mooi meenam en net naast trapte.

Op het half uur zette Anderlecht-aanwinst De Sutter zich op rechts door en Iachtchouk kwam maar een teennagel te kort om binnen te schuiven. En nog was het groen-zwarte vaatje nog niet leeggetapt. Iachtchouk haalde op links de achterlijn, trok terug net tot bij De Smet, die de op de paal besloot. De laatste tien minuten van de eerste helft werd het evenwicht wat hersteld, hoewel Dender niet echt aan kansen kwam. De vaardige Soulejman Smajic vond het na veertig minuten tijd voor iets geks toen hij wat ruimte kreeg en haalde uit vanaf 25 meter. Zijn bal belandde heerlijk in de linkerbovenhoek achter Verbist: 1-1.

Cercle Brugge kwam met goed intenties uit de kleedkamer, maar het wilde niet vlotten zoals in de eerste helft. Van Den Eede kopte zelfs de eerste goede kans namens Dender over. Aan de overzijde kreeg Sergeant een voorzet van Boi niet onder controle. Dender, met sinds de rust Deflandre nog eens in de ploeg, kwam op voorsprong en dit keer hoefden ze zich voor hun treffer minder te schamen. Fred trapte een vrijschop langs Verbist, die de bal te laat zag komen.

Cercle probeerde tegen te prikken, maar zonder vlotte aanvalspatronen. Het publiek morde zelfs. Iachtchouk kopte eerst via de handen van Berthelin over, even later mikte hij met de voet te hoog. Sylla trapte een uitstekende kans nog op Verbist.