BRUSSEL - De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) is niet te spreken over de plannen van federaal minister van Werk Joëlle Milquet om de verschillende paritaire comités van de distributie samen te smelten. 'Werknemers van hypermarkten horen niet thuis onder het paritair comité van de zelfstandige kleinhandel', zegt Luc Ardies, directeur distributie bij Unizo.
Juist door de grote verschillen werden indertijd 4 verschillende paritair comités opgericht, zegt Ardies. 'Nu, onder druk van stakingen, die kunstmatig samensmelten, is de verkeerde oplossing en kan voor Unizo helemaal niet.'

Carrefour laat zijn nieuwste hypermarkt in Brugge ressorteren onder het paritair comité 202.01. Dat comité is bestemd voor zelfstandige supermarkten. De grootwarenhuizen behoren tot het paritaire comité 312.

Het paritair comité 202.01 voor de supermarkten van zelfstandigen werd destijds precies opgericht omdat het gaat om een ander soort bedrijven dat niet de financiële mogelijkheden heeft om dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden te onderhandelen, vergeleken met supermarkten eigendom van grote, vaak internationaal actieve concerns, aldus Unizo.