PRAAG - De regerende conservatieve partij in Tsjechië, de Burgerdemocraten (ODS) van premier Mirek Topolanek, heeft bij gedeeltelijke senaatsverkiezingen zware klappen moeten incasseren. Vorige week had de ODS bij regionale verkiezingen reeds een flink pak op de broek gekregen. En net als vorige week komen de oppositionele sociaaldemocraten (CSSD) als grote winnaar uit de bus.
Er werd gekozen in 26 kiesdistricten. Uit voorlopige resultaten blijkt dat de CSSD met de zetel ging lopen in 18 districten; in twee kiesomschrijvingen ging de zege naar de ODS. In de zes andere districten is na telling van zowat 80 procent van de stemmen nog geen definitieve afscheiding.

In het district Kladno zorgde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Jiri Dienstbier voor een politieke comeback. Bij de eerste stemronde voor de senaat, vorig weekend, was enkel de sociaaldemocraat Radek Susil rechtstreeks verkozen geraakt.

De stembusgang van zaterdag heeft zijn -dramatische- gevolgen voor de regering-Topolanek. De ODS verliest immers nagenoeg zeker haar meerderheid (41 van de 81 zetels) in de senaat, en moet op zoek naar een coalitiepartner. In het parlement is het Burgerforum afhankelijk van de steun van christendemocraten en Groenen.

Naar verluidt is de leidersstoel van Topolanek bij de ODS uiterst wankel geworden; met name burgemeester Pavel Bem van Praag zaagt duchtig aan de poten, dit met hulp van staatspresident Vaclav Klaus. Topolanek zelf geeft als verklaring voor zijn electorale opdoffers onvrede van de Tsjechen over zijn (vrije-)marktgerichte, sociale uitgaven besparende 'hervormingen'.

In Tsjechië moet het parlement zich de volgende maanden over enkele heikele thema's buigen, met name 'Lissabon' (het Europees hervormingsverdrag) en het stationeren van een deel van het Amerikaanse raketschild op Tsjechische bodem.