Peeters wil bevoegdheden overnemen van Leterme
Yves Leterme en Kris Peeters Foto: mh
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is niet bereid 500 miljoen euro op een spaarrekening te zetten om de federale begroting te helpen. Peeters doet in een interview met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg wel een tegenvoorstel aan premier Leterme.
De minister-president heeft een lijstje klaar met een 20-tal bevoegdheden die Vlaanderen zonder enige wetswijziging reeds vanaf volgend jaar kan overnemen.

Zo stelt Peeters onder andere voor om de vaccinatiecampagnes door Vlaanderen te laten organiseren. Dat bespaart de federale regering zo'n 46 miljoen euro.

Ook het organiseren van beschutte en sociale werkplaatsen (47 miljoen), het stookoliefonds en andere energiemaatregelen (112 miljoen) en orthopedische rijmiddelen (32 miljoen) staan op het lijstje van Peeters.

In totaal gaat het, voor Vlaanderen alleen, om 400 miljoen euro die de federale overheid dan niet meer hoeft uit te geven.

Fortis

In het interview geeft Kris Peeters ook bedekte kritiek op de reddingsoperatie voor Fortis. De Vlaamse regering is daar buiten gebleven.

'Had men ons wél gevraagd, dan waren wij alleszins bereid evenveel te doen voor de kleine spaarders en beleggers bij Fortis als voor die bij Dexia en Ethias.'