Bij de incidenten die gisteravond plaatsvonden in de Brusselse gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node, zijn uiteindelijk 93 personen opgepakt. In 85 gevallen ging het om administratieve aanhoudingen. Acht personen worden verdacht van misdrijven. Drie van hen zijn ter beschikking gesteld van het parket.
Bij de rellen raakten zes agenten gewond. Vier van hen zijn voor onbepaalde tijd arbeidsongeschikt. De manifestatie was op geen enkel moment aangevraagd maar werd via sms’jes op poten gezet, zegt hoofdcommissaris David Yansenne, de zonechef van de politiezone Brussel Noord. ‘Sinds enkele dagen circuleerden oproepen tot de bijeenkomst. Die werden via internet en via sms verspreid. Een aantal van die sms-jes waren afkomstig van een Turkse televisiezender die vanuit Duitsland uitzendt.’

Rond 14 uur begonnen de eerste manifestanten zich te verzamelen op het Liedtsplein in Schaarbeek. De politie greep onmiddellijk in. ‘De manifestanten hadden duidelijk twee doelwitten, zij wilden of de Amerikaanse ambassade bereiken of amok maken in de Koerdische wijk. Daarom hebben we op geen enkel moment toegelaten dat er zich en echte betoging vormde. Gezien de sfeer die er gisterenavond heerste, wil ik niet weten wat er gebeurd zou zijn als we dat wel hadden toegelaten.’

De hele namiddag en een flink stuk van de avond ontspon zich op het grondgebied van Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node dan ook een kat- en muisspel tussen politie en de relschoppers. Daarbij sneuvelden verschillende winkel- en caféruiten, werden een aantal wagens in brand gestoken en werd straatmeubilair vernield. De onruststokers hadden het ook gemunt op trams en bussen van de MIVB.

De onlusten hielden aan tot ongeveer 21 uur en maakten zes slachtoffers bij de politie. Drie agenten werden op de Jottrandlaan klemgereden in hun wagen en vervolgens aangevallen door een bende met stenen en ijzeren staven. Ze konden slechts met moeite zichzelf en hun voertuig in veiligheid brengen. De wagen is totaal vernield en de drie agenten zijn voor onbepaalde tijd arbeidsongeschikt.

Een andere agent werd in de Liedekerkestraat in elkaar geslagen toen hij met verschillende collega’s probeerde te verhinderen dat jongeren zich opnieuw op het café ‘Les Jardins du Babylone’ zouden storten, het Armeense café dat zondagavond al kort en klein werd geslagen.

De politie zette een 350-tal agenten in. Die kwamen uit de zone Brussel Noord en de andere Brusselse politiezones en van de algemene reserve van de federale politie. De agenten pakten 93 personen op. Veertig arrestanten waren minderjarig. De overgrote meerderheid kwam uit de twee betrokken gemeenten.