AMSTERDAM - Opnieuw gaat een groot Europees dotcombedrijf failliet. De ondergang van online cd-verkoper Boxman kwam wel niet geheel onverwacht. Twee weken geleden maakte het Zweeds-Britse bedrijf al bekend geldschieters te zoeken. Die werden niet gevonden, waarop vandaag het definitieve faillissement werd aangevraagd.
Boxman werd opgericht in 1997 en had vestigingen in onder meer Scandinavië, Frankrijk en Nederland. Het bedrijf maakte zo'n 3,6 miljard frank op en hoopte tot 2006 nog zo'n 1,3 miljard frank op te halen. Een van de problemen voor de online cd-verkoper is dat geen enkele aandeelhouder een belang van meer dan 4 procent had, waardoor nauwe verbondenheid ontbreekt.

Met het failissement verliezen 120 werknemers hun job. Boxman is niet de eerste internetonderneming die financiële problemen kent. Eerder ging Boo.com failliet. Afgelopen weekend kondigde het Belgische Proxis, dat boeken en cd's op het internet aanbiedt, nog aan het mes in de kosten te zetten. Het bedrijf slaagt er nog niet in break-even te draaien en ontslaat daarom een zestal werknemers.