NEW YORK - De beroemde puntoren van Mr Spock, de stoïcijnse wetenschapsofficier van de U.S.S. Enterprise in de science-fictionserie Star Trek, worden op 15 november in Los Angeles verkocht door het veilingshuis Christie's.
Het veilingshuis stelt op zijn website twee paar van de beroemde accesoires voor, alsook de gietvorm die gebruikt werd voor de fabrikatie van de puntoren. Volgens Christie's zouden de oortjes per paar een kleine 100.000 frank moeten opleveren en de gietvorm ongeveer een miljoen frank.

Verder biedt de veiling nog een plaasteren afgietsel van het gelaat van William Shatner, beter bekend als Captain Kirk, de originele scenario's van de eerste twee afleveringen en talrijke gesigneerde foto's en posters.

De puntige oren maakten voor de televisiekijkers het verschil uit tussen de menselijke acteur Leonard Nimoy en Spock. Spock (originele Vulcan-naam onuitspreekbaar) werd in 2230 geboren als zoon van een menselijke onderwijzeres en een Vulcan-diplomaat in Shi'Kahr op de planeet Vulcan en begon zijn carrière in de Starfleet als luitenant op de U.S.S. Enterprise onder Captain Kirk.

Vulcans zijn een buitenaards ras dat zijn voormalige gewelddadige natuur heeft verruild voor een cultuur gewijd aan de logica. Fysiek zijn ze superieur aan mensen en naast de puntoren kan men ze herkennen aan hun groenige gelaatskleur en hun koperkleurig bloed. Als halfbloed wordt Spock vaak heen en weer geslingerd tussen menselijke emoties en de rechtlijnige Vulcan-logica.