BRUSSEL _ Jörgen Oosterwaal en Mark Schaevers worden begin volgend jaar de nieuwe hoofdredacteuren van het weekblad Humo. Beiden maakten eerder al deel uit van de Humo-redactie maar de voorbije jaren werkten ze mee aan het moderniseringsproces van De Standaard.
Mark Schaevers (44) verliet Humo in 1996 om De Standaard der Letteren uit te bouwen tot een moderne, kwaliteitsvolle boekenbijlage. Jörgen Oosterwaal (37) maakte de overstap anderhalf jaar geleden. Onder zijn leiding kreeg De Standaard Magazine een nieuw elan en werd de weekendbijlage Trottoir ontwikkeld.

Gisteren gingen beide journalisten in op het voorstel om gezamenlijk hoofdredacteur van Humote worden. Zij krijgen er de operationele leiding over de redactie en nemen de invulling van de specifieke Humo-formule over van Guy Mortier. Het gezicht en de stem van Humo wordt algemeen hoofdredacteur en blijft in die functie ook verantwoordelijk uitgever.

Standaard-hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt dat de overstap van beide redacteurs hem bedroeft maar dat hij er begrip voor heeft. Hun vertrek zal volgens Vandermeersch geen invloed hebben op het verdere evolutieproces van De Standaard tot open en moderne referentiekrant.