VILVOORDE - Voor Agalev is er geen bestuursakkoord in Vilvoorde als blijkt dat de CVP van Jean-Luc Dehaene gesprekken heeft gehad met Rita Van Dam (Vlaams Blok). Oud-burgemeester Willy Cortois is nog altijd bereid tot gesprekken met de CVP, maar niet langer met Dehaene.
Volgens het Vilvoordse Vlaams Blok-lid Rita Van Dam heeft de CVP haar proberen om te kopen. Wanneer ze zou overlopen naar de CVP, zou ze schepen in Vilvoorde worden. Dat heeft ze vandaag op een persconferentie gezegd. Van Dam wil binnenkort haar beweringen staven met uittreksels uit telefoonrekeningen en opnames van gesprekken.

Volgens Van Dam heeft de CVP haar op 12 oktober voorgesteld om van het Vlaams Blok over te stappen naar de CVP. In ruil daarvoor werd haar eerst het schepenambt van sport beloofd. Omdat zoiets wettelijk niet kan (schepenen moeten voorgedragen worden door de eigen fractie) zou ze een mandaat in het OCMW of de intercommunale Incovo krijgen. Ze heeft daarover ook twee keer met ex-premier Jean-Luc Dehaene gepraat, zegt Van Dam.

Jean-Luc Dehaene ontkent formeel dat Van Dam door de CVP is aangesproken. 'Ze heeft ons zelf gecontacteerd met de melding dat zij uit het Blok wou stappen', zegt hij. Dehaene geeft toe dat er contacten geweest zijn tussen CVP'ers en Van Dam.

‘Maar de CVP heeft meteen duidelijk gemaakt dat ze niet welkom was in de partij en heeft haar aangeraden zich in de gemeenteraad op te stellen als onafhankelijke’, aldus nog Dehaene.

Zelf zegt Dehaene dat hij geen enkel contact met Van Dam heeft gehad.

De SP-Vilvoorde is verheugd over het feit 'dat de Vilvoordse democratische partijen zich niet hebben laten vangen door de door het Vlaams Blok opgezette valstrik om het cordon sanitair te laten springen'. Volgens SP-voorman Hans Bonte is Rita Van Dam door het Vlaams Blok op pad gestuurd om zowel VLD als CVP 'te verleiden'.

CVP, SP en Agalev hebben gisteren bekendgemaakt dat ze in Vilvoorde een bestuursakkoord hadden afgesloten. Ze beschikken hiervoor slechts over 15 van de 31 zetels. Gisteren waren er geruchten dat Van Dam door haar overstap naar de CVP zou zorgen voor de ontbrekende 16de zetel.

Oud-burgemeester Willy Cortois wil ondertussen nog altijd onderhandelen over een bestuursakkoord met de CVP, maar niet langer met oud-premier Dehaene