WENEN - De Oostenrijkse FPÖ-minister van Justitie Böhmdorfer is in opspraak geraakt wegens spionage. Hij zou in het verleden illegaal aan informatie over politieke tegenstanders zijn geraakt. De sociaal-democraten en de groenen dringen aan op zijn vertrek. Dat meldt het persbureau APA.
Oostenrijkse kranten schrijven vandaag dat de feiten dateren van 1995, toen Böhmdorfer als advocaat optrad voor FPÖ-leider Jörg Haider en de voormalige fractievoorzitter van de partij Helga Rabl-Stadler. Het tweetal had indertijd een proces aangespannen tegen twee politieke tegenstanders die als 'linkse terroristen' werden omschreven.

Tijdens het proces overhandigde advocaat Böhmdorfer aan de rechtbank gegevens en foto's van de politie over de twee politici. Hij beweert dat hij de informatie van zijn cliënten kreeg en verder niets over de herkomst ervan wist. Stadler heeft verklaard dat journalisten hem de informatie hadden toegespeeld.

De zaak kwam aan het rollen na onthullingen van een oud-politieman en vakbondsleider, Josef Kleindienst. In een boek beschrijft hij hoe politiemannen vertrouwelijke informatie aan de FPÖ overhandigd hebben. Sommigen kregen daar volgens hem geld voor.