LONDEN = De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung had liever gezien dat de onlangs aan hem verleende Nobelprijs voor de Vrede ook aan zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot was gegeven. Dat zegt hij in een interview met de Britse zender BBC.
Kim Dae-jung kreeg de prestigieuze prijs als blijk van erkenning voor zijn inspanningen Noord- en Zuid-Korea met elkaar te verzoenen. Hij stond aan de basis van een historische top tussen de twee Koreaanse presidenten eerder dit jaar.

'Die top was niet alleen mijn verdienste. Ik denk dat het beter was geweest als Kim de prijs met mij had gedeeld, zeker omdat de bijeenkomst een van de belangrijkste redenen was dat ik de prijs kreeg', aldus het staatshoofd van Zuid-Korea.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright bracht de afgelopen dagen een historisch bezoek aan het stalinistische Noord-Korea. In de nacht van dinsdag op woensdag verliet ze het land weer met bestemming Seoul. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad zal ze de ministers van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea en Japan bijpraten over haar bezoek.

Kim Jong-il heeft de VS tijdens het bezoek persoonlijk beloofd dat zijn land geen raketten voor de lange afstand meer zal lanceren. Noord-Korea lanceerde eind augustus 1998 zijn eerste lange-afstandsraket. Het projectiel vloog, tot grote ontsteltenis van Japan en de internationale gemeenschap, over Japan heen en landde in de Stille Oceaan.

Albrights bezoek aan Noord-Korea moest onder meer de deur openen voor een historisch bezoek van president Clinton aan het land. Volgens het Zuid-Koreaanse tv-nieuws (Yonhap) komt Clinton op 12 november aan voor een tweedaags bezoek. Het Japanse persbureau Kyodo meldde gisterenmorgen dat het Amerikaanse staatshoofd op 11 november naar Noord-Korea gaat. Het Witte Huis heeft officieel geen mededelingen gedaan.