ABIDJAN - Ivoriaanse troepen hebben vandaag het vuur geopend op demonstranten die op weg waren naar presidentiële residentie. Volgens getuigen zijn sommige betogers gewond geraakt. De ooggetuigen melden ook dat demonstranten het gebouw van de staatsradio van Ivoorkust zijn binnengedrongen. Het gebouw staat niet ver van de presidentiële residentie in Abidjan.
In Ivoorkust wordt sinds gisteren betoogd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van zondag. Aanhangers van oppositieleider Laurent Gbagbo bestrijden dat de militaire machthebber Robert Gueï de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Vannacht zouden tijdens de rellen zeker negen doden en dertien gewonden zijn gevallen.

De onlusten onstonden nadat juntaleider Gueï zich gisteren tot winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag had laten uitroepen. Gbagbo, die in de peilingen op kop lag, aanvaardt de uitslag niet. Duizenden demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag.

Generaal Gueï, die sinds eind vorig jaar aan de macht is, zou volgens de autoriteiten met 52,72 procent van de stemmen hebben gewonnen. Gbagbo zou 41,02 procent van de stemmen hebben gekregen.

De kiescommissie, die onder meer de peilingen heeft verzorgd, had gisteren de officiële uitslag bekend moeten maken, maar dat gebeurde door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Net voordat zij de uitslag bekend wilde maken, werd de kiescommissie ontbonden.

Militairen arresteerden de voorzitter van de commissie, Honoré Guié en enkele andere commissieleden. Enkele uren daarna kwamen ze weer op vrije voeten.