Vader prinses Mathilde overleden
Graaf Patrick d´Udekem d´Akoz op het huwelijk van zijn dochter, prinses Mathilde, op 4 december 1999. Foto: belga
Graaf Patrick d'Udekem d'Acoz, de vader van prinses Mathilde, is vanmiddag overleden. De graaf werd 72.
Graaf d'Udekem d'Acoz sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Begin april lag hij twee weken in een coma nadat hij begin januari ernstig ziek geworden was. Aan welke aandoening d'Udekem d'Acoz precies leed, werd toen niet bekendgemaakt. Sommige bronnen spraken van een hersenbloeding.

Patrick d'Udekem d'Acoz werd geboren in Ukkel op 28 april 1936. Hij is de jongste zoon van baron Charles d'Udekem d'Acoz, oud-burgemeester van Proven (een deelgemeente van Poperinge in West-Vlaanderen), en van Suzanne van Outryve d'Ydewalle.

Na zijn studies als landbouwkundige vestigde hij zich in de provincie Luxemburg waar hij in de bosbouw werkzaam was. Hij is ook burgemeester geweest van Villers-la-Bonne-Eau (provincie Luxemburg). Nadien was hij nog gemeenteraadslid van de stad Bastenaken en provincieraadslid van de provincie Luxemburg.

In 1971 huwde hij met gravin Anne Komorowski, geboren in het Poolse Bialograd op 24 september 1946. Het echtpaar kreeg vijf kinderen. Dat zijn naast prinses Mathilde, het oudste kind, nog Marie-Alix (1974-1997), Elisabeth (1977), Hélène (1979) en Charles-Henri (1985). Marie-Alix stierf samen met haar grootmoeder in een auto-ongeval.

Patrick d'Udekem d'Acoz woonde tot voor zijn dood samen met zijn echtgenote in het Kasteel van Losange in Bastenaken.

De vader van Mathilde had ook twee oudere broers, Henri en Raoul, met wie hij de laatste jaren in onmin leefde na een ruzie over een erfenis en bouwvergunning.