Renno Roelandt adviseerde Erik Wijmeersch groeihormonen
Foto: photo news
De bekende dopingjager Renno Roelandt, ondervoorzitter van het BOIC en lid van het Wereldantidopingagentschap (WADA), heeft atleet Erik Wijmeersch in 1998 aangeraden om groeihormonen te nemen. Dat maakte de 38-jarige spurter donderdag bekend op een persconferentie waarop hij zijn afscheid aan de sport aankondigde.
"Het gebeurde na het EK van 1998 in Boedapest. We zaten op mijn hotelkamer. Renno, op dat moment voorzitter van de antidopingcommissie van de Vlaamse Gemeenschap, gaf mij het advies om groeihormonen te nemen. Hij zei me: 'als ik van jou was, dan zou ik het echt proberen. Het is onopspoorbaar en je gaat er sneller van lopen'. Ik heb zijn advies gevolgd. Tussen eind 1998 en het voorjaar 2001 heb ik doping genomenToen had ik een heel slechte ervaring. Het was toen echt kantje-boordje en dan ben ik ermee gestopt", verklaart Wijmeersch.

"Deze bekentenis is geen afrekening. Versta me goed, ik vind Renno 'een toffe pé', maar ik heb het gehad met de hypocrisie in de Vlaamse dopingbestrijding. In 2006 zat ik twaalf dagen in de cel in een dopingzaak. Het deed me toen echt pijn dat ik in de kranten moest lezen hoe hij mij veroordeelde", gaat Wijmeersch verder.

De Waaslander, die na een gemiste dopingcontole in mei nog een schorsing van twee jaar boven het hoofd hangt, roept Renno Roelandt op om klaarheid te scheppen. "Ik wil dat hij mijn verhaal bevestigt. Mijn geloofwaardigheid staat op het spel. Ik heb keiharde bewijzen op tape staan en ben juridisch volledig ingedekt. Ik ben er 100 procent zeker van dat ik mijn geloofwaardigheid zal behouden. Als Renno de feiten ontkent, kom ik naar buiten met de bewijzen. Het is aan hem om te beslissen en eerlijk te zijn tegenover het publiek."

"Ik besef dat dit voor hem een zware klap zal zijn, maar ik heb in mijn carrière één zwarte bladzijde en hij is daar de oorzaak van. Hij was voor mij de beslissende factor om met doping te starten. En dat terwijl het eigenlijk zijn taak is om een atleet in zichzelf te doen geloven en hij zo'n verantwoordelijkheden heeft bij het WADA en het BOIC", aldus Wijmeersch.

Volgende maand publiceert Erik Wijmeersch een boek waarin hij nog meer onthullingen belooft en nog andere wantoestanden aanklaagt. "Zij die weten dat ik over hen bewijzen heb, zullen nu zeker schrik hebben. En zij die denken dat ze veilig zitten, zouden beter schrik krijgen", besluit Wijmeersch dreigend.

Erik Wijmeersch is regerend Belgisch kampioen op de 100 meter. Hij verzamelde in totaal negentien Belgische titels bij de seniors. Internationaal kende hij zijn hoogtepunt op het EK indoor van 1996 in Stockholm toen hij goud won op de 200 meter. Dat jaar was hij tevens kwartfinalist op de 100 en 200 meter op de Olympische Spelen in Atlanta.