Weinig meegaand publiek voor Ahmadinejad bij lezing in New York
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft zich maandag bij een optreden voor de Columbia-universiteit in New York niet van zijn stuk laten brengen door een keiharde ontvangst door rector-magnificus Lee Bollinger, die zei dat hij zich gedroeg als ‘een kleingeestige en wrede dictator’.
Bollinger zei dat Ahmadinejad zich belachelijk maakte met zijn openlijke twijfel aan de Holocaust, ‘de meest gedocumenteerde gebeurtenis in de geschiedenis’. Bollinger kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen voor de uitnodiging aan Ahmadinejad om aan zijn universiteit te komen spreken. Hij beloofde hard te zijn in zijn introductie van de Iraanse president, maar de felheid en het persoonlijke karakter van zijn aanval wekte verbazing. ‘U bent ofwel schaamteloos provocerend, of verbijsterend onopgeleid’, zei Bollinger.

Ahmadinejad, die zei dat hij zich niet van de wijs zou laten brengen ‘door deze onvriendelijke bejegening’, verklaarde dat hij alleen maar meer onderzoek naar de jodenvervolging wilde, omdat die wordt misbruikt voor de slechte behandeling van de Palestijnen door de Israëliërs. ‘Waarom moeten de Palestijnen de prijs betalen voor iets waar zij niets mee te maken hadden?’ vroeg hij. De Iraanse president zei alleen maar op te komen voor de rechten van Europese onderzoekers, een kennelijke verwijzing naar een kleine groep die de Holocaust ontkent of bagatelliseert.

Hij herhaalde de wens om Ground Zero in New York te bezoeken, om medeleven te betuigen met de slachtoffers van de aanslagen van 11 september, maar leek vervolgens in twijfel te trekken of Al-Qaeda er verantwoordelijk voor is. Als de onderliggende oorzaken van 9/11 ‘behoorlijk worden bestudeerd - waarom het gebeurde, wat de oorzaak was, wie er echt bij betrokken was’, kunnen volgens Ahmadinejad de problemen in Afghanistan en Irak worden opgelost.

‘Geen homo’s'

Op een vraag over de executie van homoseksuelen in Iran antwoordde Ahmadinejad met een verhandeling over de executie van gewelddadige misdadigers en zware drugshandelaren, te vergelijken met het verdelgen van microben door een medische behandeling. Maar na aandringen over de bestraffing van homo’s zei hij: ‘In Iran hebben wij geen homoseksuelen, zoals in uw land.’ Toen het publiek hem uitlachte zei hij: ‘In Iran kennen wij dit fenomeen niet. Ik weet niet wie u verteld heeft dat wij dat hebben.’

De Iraanse president is in New York voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Duizenden mensen waren op de been om tegen zijn bezoek te demonstreren. De Amerikaanse president George Bush zei dat het feit dat Ahmadinejad op de universiteit kon spreken ‘boekdelen spreekt over de grootheid van Amerika’.

Over de Holocaust, homo's en Ground Zero


Lee Bollinger
Massavernietigingswapens en het nucleair programma


De Iraanse president over de Palestijnse kwestie


Over de vernietiging van Israël?


Over de verhouding met VS


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig