Twee dagen nadat hij zijn opdracht aan de koning heeft teruggegeven voelt ex-formateur Yves Leterme (CD&V) zich niet uitgeteld. Dat verklaarde hij zaterdagavond in een gesprek met de VRT-nieuwsredactie. Hij betwijfelt ook of Herman De Croo (Open Vld) en Raymond Langendries (cdH) informateur zullen worden.
Leterme zegt dat hij heel wat schouderklopjes krijgt van de mensen voor zijn houding tijdens het formatieberaad. 'Mensen willen dat er goed bestuurd wordt, en als je niet afwijkt van je lijn, komt dat goed over.'

'Ik ben trouw gebleven aan wat ik had vooropgezet', zegt de ex-formateur en blijft erbij dat er een goede bevoegdheidsverdeling moet komen, in het belang van Franstaligen, Brusselaars en Vlamingen.

Hij geeft toe dat het niet altijd makkelijk was: 'Je moet wat koelbloedig blijven als de media dat beginnen te zien als een soort boksmatch.' Toch gaat het volgens hem helemaal niet om een boksmatch tussen de gemeenschappen.

Over de vraag hoe het nu verder moet, laat Leterme niet in zijn kaarten kijken. 'De koning zal in eer en geweten een beslissing nemen', klinkt het. Toch laat hij zich ontvallen dat hij eraan twijfelt of Herman De Croo en Raymond Langendries informateur zullen worden.

De kopman van het kartel CD&V/N-VA voelt zich trouwens helemaal niet uitgeteld na zijn mislukte formatieopdracht. 'Ik probeer de programmapunten te realiseren waarvoor ik sta. We zien wel vanuit welke hoedanigheid dat is, maar er is absoluut geen reden om aan mijn gedrevenheid te twijfelen', luidt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig