Volgens Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) wordt het tijd dat er een formateur komt 'met een enthousiasmerend project voor België'. Die formateur moet zorgen voor 'verantwoordelijke en evenwichtige' formatieonderhandelingen.
De Decker had zaterdag een gesprek met de koning, net als Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V). Volgens De Decker is na 75 dagen alleen maar over de methode gepraat en nauwelijks over de grond van de zaak.

'De internationale gemeenschap begint nauwlettend toe te kijken wat er bij ons gebeurt. De economische en sociale wereld begint zich zorgen te maken.Het wordt tijd dat we echte onderhandelingen starten', zegt De Decker aan Belga na afloop van zijn bezoek aan de Koning.

Volgens De Decker moeten alle partijen dringend verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen en getuigen van een grote staatszin. 'Nu moet de persoon gevonden worden die de taak van formateur op zich kan nemen om een enthousiasmerend project voor België uit te werken', zegt hij.

De Decker zegt dat de CD&V een beleidspartij is, maar die zou volgens hem beter de 'extremistische' neigingen van kartelpartner N-VA intomen om te komen tot onderhandelingen met de Franstaligen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig