Ecolo roept de onderhandelaars van de formatiegesprekken op hun methode te veranderen. Volgens de Franstalige groenen zou het beter zijn de discussie per thema te voeren, ook in verband met de financiële transfers.
Federaal secretarissen Isabelle Durant en Jean-Michel Javaux hadden zaterdag een ontmoeting met de pers in Borzée, vlakbij La Roche en Ardenne, waar de ecologische zomerontmoetingen plaats hebben.

Ecolo is bereid in het parlement intiatieven te steunen die de federale staat kunnen bevorderen. De groenen weigeren evenwel a priori te garanderen dat ze een eventuele staatshervorming, waarvoor een tweederde meerderheid nodig is, zullen steunen. Dat zei federaal secretaris van Ecolo Isabelle Durant zaterdag. Ecolo is wel bereid in het parlement voor teksten te stemmen die een verbetering betekenen voor de federale staat, maar geval per geval, aldus Durant. 'Prioritair is datgene wat de federale constructie bewaart'.

Wat betreft de institutionele blokkering die het land op dit moment kent, suggereert Ecolo de onderhandelaars van methode te veranderen en te werken per thema 'ook wanneer men de financiële transfers bespreekt'. Verder vinden de Franstalige groenen dat er eerst moet gezocht worden naar wat hen bindt, in plaats van wat hen scheidt, waar de Franstalige ecologisten samen met hun Vlaamse partners van Groen! wel in slagen, luidt het. 'We willen ook oproepen de inhoud niet te vergeten', aldus Jean-Michel Javaux.

Bijna duizend mensen hebben deelgenomen aan de ecologische zomerontmoetingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig