Ook De Croo komt in beeld
Het blijft wachten op een initiatief van Koning Albert om uit de impasse te geraken waarin de regeringsonderhandelingen zijn terechtgekomen. Verwacht wordt dat de Koning dit weekend nog twee bemiddelaars zal aanduiden, een Franstalige en een Nederlandstalige.
Naast cdH’er Raymond Langendries duikt nu ook de naam van Open Vld’er Herman De Croo steeds vaker op.

Zaterdag ontving de Koning de voorzitters van Kamer en Senaat, Herman Van Rompuy (CD&V) en Armand De Decker (MR) in audiëntie om over de politieke situatie te praten. Verwacht wordt dat zij niet het duo zullen vormen dat het veld zal worden ingestuurd om de oranje-blauwe partijen terug dichter bij elkaar te brengen, al is niets uitgesloten.

Aangenomen wordt dat de Franstalige bemiddelaar uit cdH komt. CD&V/N-VA, Open Vld en MR geven die partij immers de schuld van de mislukte formatiepoging en vinden dat ze dan ook maar de zaken moet oplossen. cdH wil een bemiddelaar leveren, maar vraagt een Vlaamse co-bemiddelaar, bij voorkeur van Open Vld.

De Vlaamse liberalen hielden de boot naar verluidt af, maar zouden nu toch niet weigeren mocht de vraag van het Paleis komen. Volgens sommige politieke bronnen komt hierbij gewezen Kamervoorzitter Herman De Croo in beeld als mogelijke co-bemiddelaar. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de Koning zaterdagavond nog iemand zal aanduiden of ontvangen. Wel wordt verwacht dat er tegen zondagavond duidelijkheid is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig