DIKSMUIDE - In Diksmuide zijn zo'n 5.000 Vlamingen bijeengekomen voor de 75ste IJzerbedevaart. Een groep radicale nationalisten zorgde voor verbale onrust. De federale politie heeft de toegang tot de weide vlak voor de toespraak van de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, Lionel Vandenberghe, afgegrendeld.
Enkele honderden manifestanten namen vanmorgen plaats naast de bedevaartsweide op de brug aan de Ijzer. Het bleef rustig tot Vandenberghe zijn toespraak begon. Daarop werd de man uitgefloten en werden slogans gescandeerd, waaronder "Lionel ontslag".

Van ernstige incidenten is geen sprake. De woordvoerder van de lokale politie zegt dat het vanmorgen ook in de dorpskern van Diksmuide rustig bleef.


Eisen

In zijn toespraak was Lionel Vandenberghe opvallend mild voor de federale regering. Hij focuste vooral op de Vlaamse eisen voor de federale verkiezingen, in juni 2003. Vandenberghe pleit onder meer voor de splitsing van de NMBS, de sociale zekerheid, Justitie en het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

Daarnaast had de voorzitter veel kritiek op het gesjoemel met de taalwetten in het Hoofdstedelijk Gewest. Het meeste applaus kwam op de verschillende oproepen tot verdraagzaamheid.

Vandenberghe deed een oproep om geen wapens naar Nepal uit te voeren. De voorzitter van het IJzerbedevaartcomité zei dat hij hetzelfde standpunt zou innemen mochten de wapens niet van het Waalse FN afkomstig zijn, maar van een Vlaams bedrijf.

Aan het einde van zijn toespraak haalde Vandenberghe nog persoonlijk uit naar zij die hem hadden bedreigd in de aanloop naar de Bedevaart.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig