ANTWERPEN - Tegen woensdagavond zijn de werken aan de Antwerpse Kennedytunnel klaar. In de loop van donderdag wordt het verbod in de tunnel op voertuigen van meer dan twee meter breed geleidelijk opgeheven. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) bevestigt daarmee dat de werken aan de tunnel enkele dagen eerder dan gepland afgerond zullen zijn.
Sinds 2 juli is de tunnel richting Gent afgesloten om het wegdek te kunnen heraanleggen. Alle verkeer moet via twee versmalde rijstroken door één koker van de tunnel. Er geldt in de hele tunnel een verbod op brede voertuigen. Om voertuigen die het verbod negeren op te vangen, zijn er op de invalswegen 'fuiken' of wegversmallingen geplaatst.

Vanaf donderdagavond kunnen vrachtwagens en andere brede voertuigen zoals caravans opnieuw door de tunnel. Zoals de minister van Openbare Werken, Kris Peeters (CD&V), half juli al aankondigde, liggen de werken aan de tunnel enkele dagen voor op schema. Overmorgen zijn ze klaar en in de loop van donderdag worden de fuiken verwijderd, een karwei die tegen donderdagavond moet afgerond zijn. Daarna is de tunnel weer volledig toegankelijk met het oog op het drukke verkeersweekeinde van 30 en 31 juli.

Toch wordt in de loop van donderdag heel wat verkeershinder verwacht, in die mate dat de BAM alternatieve routes of alternatieve vervoermiddelen aanbeveelt voor verkeer dat op donderdag vanuit Gent (E17) of Brugge (E34-west) naar Antwerpen moet.

Het zal immers tot de avondspits duren vooraleer dat verkeer weer over de volledige breedte beschikt van de Kennedytunnel, waar een tijdelijke middenberm moet weggehaald worden en nieuwe wegmarkeringen aangebracht. Tegen donderdagavond gaat ook de oprit Linkeroever op de Blancefloerlaan weer open.