MIAMI-JERUZALEM - Het Israëlische farmaconcern Teva Pharmaceutical Industries neemt het Amerikaanse Ivax Corporation over voor 7,4 miljard dollar of 6,1 miljard euro. Ivax is gespecialiseerd in de aanmaak van generische geneesmiddelen. Teva wordt na de overname wereldleider op de markt van generica.
De fusie-onderneming zal een omzet boeken van meer dan 7 miljard dollar, in 50 landen actief zijn en meer dan 25.000 medewerkers hebben. De aandeelhouders van Ivax krijgen 26 dollar per aandeel, ze hebben na de transactie een belang van 15 procent in Teva.

De aandeelhouders van beide bedrijven en de concurrentie-autoriteiten in de VS en Europa moeten nog groen licht geven. De transactie wordt eind dit jaar of begin 2006 afgerond. Het aandeel van Ivax steeg met 11 procent op Wall Street tot 25,49 dollar.

Ivax is gevestigd in Miami. Het concern boekte in 2004 een 29 procent hogere omzet tot 1,84 miljard dollar. De winst steeg met 63 procent tot 198 miljoen dollar. Teva en Ivax vullen elkaar naar eigen zeggen geografisch perfect aan. Ivax staat sterk in Latijns-Amerika, Midden- en Oost-Europa en heeft in complementaire activiteiten in Noord-Amerika en West-Europa. Ook in het productgamma zijn de concerns complementair.

De Zwitserse farmareus Novartis nam onlangs de Duitse genericaproducent Hexal en zijn Amerikaanse dochter Eon Labs over voor 8,4 miljard dollar.