Nieuw bezoekersrecord voor Gentse Feesten
Foto: belga
GENT - ,,Verschrikkelijk veel volk, inhoudelijk zeer sterk en uitzonderlijk rustig.'' Zo vat feestenburgemeester Daniël Termont de 162ste editie van de Gentse Feesten samen. Die worden vanavond afgesloten met de traditionele ,,dag van de lege portemonnees''.
Raymond van het Groenewoud speelt het traditionele slotconcert op het Sint-Jacobsplein. ,,Wellicht voor de laatste keer'', zegt organisator Trefpunt vzw. ,,Hij zal misschien nog optreden tijdens de Gentse Feesten, maar niet meer als afsluiter, aldus Guido De Leeuw van Trefpunt.

Gent mag terugblikken op rustigste Feesten in jaren en dat ondanks een nooit geziene publieksopkomst. Vorig jaar lokten zij 1,5 tot 1,7 miljoen bezoekers naar de stad. ,,Maar dit jaar is er veel meer volk'', zegt Termont. ,,Ik kan het op geen 100.000 schatten, maar we zitten ver boven anderhalf miljoen bezoekers.''

Desondanks waren er geen zware incidenten, geen inbreuken op de voedselveiligheid, werd geen enkel proces-verbaal opgemaakt tegen pleinorganisatoren wegens geluidsoverlast en lag het aantal interventies van politie, brandweer en takeldiensten veel lager dan vorige jaren.

De stad kan zich nu het hoofd breken over het té grote succes, althans op enkele piekdagen. Tijdens de eerste zaterdag van de Feesten en aan de vooravond van 21 juli togen liefst 250.000 bezoekers naar de feestzone. Heel wat pleinen moesten bezoekers de toegang weigeren en het verkeer naar Gent draaide op 20 juli in een onontwarbare knoop. Ook afvalintercommunale IVAGO, die ’s morgens het afval van de vorige dag ophaalt, verzamelde gemiddeld 10 procent meer afval dan vorig jaar. Dat bewijst dat de Gentse Feesten blijven groeien.

Blue Note Festival

Doorheen de jaren hebben allerlei festivalorganisatoren hun wagonnetje aan de Feestentrein gehaakt. Eén daarvan, het Blue Note Festival, sloot zondag af met Les Banquets Nomades, Mariza, Think of One en Omara Portuondo van Buena Vista Social Club. Samen met de ,,special night'' daags voordien, toen Van Morrison en Amos Lee in de Bijloke optraden, was deze concertavond met telkens 3.500 bezoekers de drukst bezochte van het jazzfestival, zegt festivaldirecteur Bertrand Flamang.

Gespreid over de tien dagen die deze vierde editie van BLue Note duurde, vonden liefst 25.000 jazzliefhebbers de weg naar de Bijlokesite, tegenover 17.500 betalende bezoekers vorig jaar. Veel heeft te maken met de goedkopere tickets, zegt Flamang, die ook al terugblikt op één zeer geslaagd programma.

De opener van Blue Note 2006 wordt het kwintet van de Limburgse trompettist Carlo Nardozza. Die band haalde het tijdens de voorbije Jong Jazztalent-wedstrijd van 7 andere groepen en mag daarom in 2006 de spits afbijten van de vijfde Blue Note-editie.