Bedorven koekjes als 'vers' in de rekken
Met deze toestellen maakten de arbeiders nieuwe etiketten. Foto: belga
CHARLEROI - Het gerecht van Charleroi heeft een grootscheepse handel blootgelegd in voedingswaren waarvan de verbruikstermijn verstreken was. De goederen waren opgeslagen in een loods in Jumet. Ze werden met een nieuwe datum en een nieuw etiket verkocht.
De dienst Douane en Accijnzen nam bij de onaangekondigde controle bij het bedrijf Sobelco in Jumet tientallen tonnen verstreken pasta, sausen, groenteconserven, chocolade, koekjes en alcoholische dranken in beslag. Negentig procent daarvan bleek bedorven. Alle goederen kwamen uit Italië. Bij het bedrijf werd ook materiaal gevonden om de houdbaarheidsdatum en de barcodes op de producten te wijzigen.

De fraude zou al vijf jaar aan de gang zijn. Twee arbeiders hebben bekend dat ze sinds 2000 nieuwe gegevens op de producten aanbrachten. Maar bij controles in 2002 en 2003 stelde het het Federaal Agentschop voor de Veiligheid van de Voedselketen, FAVV, geen onregelmatigheden vast in verband met houdbaarheidsdata, zo meldt het FAVV. Pierre Cassart van het FAVV zegt dat alle gegevens in handen zijn van het parket en dat de onderzoeksresultaten meer duidelijkheid moeten brengen. Sobelco (Société Belge de Commerce) leverde zowel aan kleine winkels en nachtwinkels, als aan grote distributiecentra. De voedingswaren waarvan gegevens werden vervalst, dateerden soms van 1999.